Ritueel begeleiding

“Een mooi afscheid is een kostbare herinnering” Bovenstaande uitspraak vind ik uiterst pakkend en doet mij echt iets, omdat ik als ritueelbegeleidster weet dat dit het doel is van mijn functie; het is ook daadwerkelijk mijn taak om, in samenspraak met de nabestaanden, ervoor te zorgen dat een overledene een prachtig afscheid krijgt; een afscheid dat een mooie herinnering zal worden. Ik zet mij hier dan ook altijd voor de volle honderd procent voor in, want ik kan de personen die achterblijven na verlies helpen om een mooi eerbetoon te organiseren waar zij samen met mij invulling aan kunnen geven. Ik vind dit werk dan ook uiterst dankbaar en ik ben blij dat mensen mij toelaten om hen te helpen in een moeilijke tijd. Het mooiste vind ik de momenten dat ik samen met nabestaanden herinneringen kan ophalen aan de overledene, die ik op mijn beurt weer kan gebruiken tijdens de afscheidsceremonie.

Een afscheidsdienst is voor mij stemmig, en dit kan zowel een droevige toon betekenen, als een hele vreugdevolle en opbeurende, afhankelijk van hoe de nabestaanden, of de overledene, een uitvaart willen benaderen; ik mag hier deel van uitmaken en dit geeft heel veel voldoening. De dankbare reacties van mensen die ik heb mogen helpen zijn hetgeen waar ik het voor doe, vandaar dat ik een uitvaart met een hele open visie benader, zodat ik ook opensta voor veel verschillende meningen en rituelen. Ik begeleid afscheidsdiensten met een religieuze inhoud, maar dit hoeft uiteraard niet per se, wat mag en kan is geheel aan de nabestaanden. Ik ben bekend met verschillende rituelen en symbolen, en zal deze altijd inzetten, gericht op de wensen van degenen die ik mag begeleiden. Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat er wordt gekozen voor een bidmoment, maar er kan ook gekozen worden voor veel rust en bezinning tijdens een ceremonie.

Het mag en kan allemaal, en ik sta personen hier graag in bij. Ik zie mijn werk als een goede balans tussen sociale en organisatorische taken, beide zaken die helemaal “mij” zijn en waardoor ik anderen gedegen kan helpen. Ik ben bij Uitvaartvereniging Voerendaal begonnen in de functie van uitvaartverzorgster. Dit ben ik nog steeds, maar na het behalen van een extra opleiding in ritueelbegeleiding bij afscheidsdiensten, ben ik eveneens aan het werk gegaan als ritueelbegeleidster bij deze uitvaartvereniging.

Chantalle Theunissen, ritueelbegeleidster bij Uitvaartvereniging Voerendaal Voor meer informatie over ritueelbegeleiding kunt u mailen naar chantalle@uvzvoerendaal.nl.